Herfstrecept: pompoen couscousburgers!

Home / Recepten / Herfstrecept: pompoen couscousburgers!
Herfstrecept: pompoen couscousburgers!

Herfstrecept: pompoen couscousburgers!

Het is herfst! Tijd voor een super lekker, super simpel herfstrecept met een Marokkaanse twist. Vegetarische burgers van pompoen en couscous!

Zoals jullie waarschijnlijk weten ben ik een liefhebber van seizoensgroentes. Niet alleen zijn ze gezonder, ze komen van dichtbij en het is heel leuk om op deze manier te variëren in je go to – gerechten. Wanneer je een gezinnetje hebt (ook al is het maar één kindje, zoals bij ons) dan wil je ’s avonds niet te veel hoeven nadenken over het koken, maar wel lekker eten. Dus kook je al gauw erg vaak je favorieten maaltijden. Met seizoensgroentes kun je dezelfde dingen koken, alleen pas je de groentes aan. Zo krijg je toch weer een andere smaak (en soms ook inspiratie voor een heel nieuw gerecht). Wil je meer lezen over de voordelen van seizoensgroentes? Lees dan deze blog!

Deze vegetarische pompoen couscousburgers zijn echt heel makkelijk, hebben een lekkere bite én je kan ze eigenlijk overal bij eten. Met gebakken aardappeltjes uit de oven, naast een groentenschotel of als extra bij een groene salade. Ze zijn ook geschikt als snack voor onderweg of op kantoor. Ik houd ervan dat burgers lekker sterk gekruid smaken. Heb je het zelf liever wat minder? Dan halveer je de onderstaande kruiden-hoeveelheden.

Ingrediënten voor 12 flinke vegetarische burgers (gezinsrecept!):

  • 1 halve pompoen, ontpit.
  • 130 gram ongekookte volkoren couscous
  • 2 eitjes (vegan: 3 el kikkererwtenmeel óf havermout voor extra bite)
  • 2 tl knoflookpoeder
  • 2 tl komijnpoeder
  • 2 tl paprikapoeder
  • 2 tl kerriepoeder
  • grijs zeezout en zwarte peper naar smaak
  • extra havermout voor als ze te nat
  • optioneel: een handje rozijnen of krenten
  • optioneel: een bosje bieslook, fijngesneden

Verder nog nodig:

  • kookpan om pompoen in de koken
  • mengkom
  • vork of stamper
  • bakplaat met ingevet siliconematje (duurzaam alternatief voor bakpapier)

Aan de slag:

Verwarm de oven voor op 170 graden. Snijd de pompoen in stukjes (incl. schil) en kook het gaar. Het moet zacht genoeg zijn om te kunnen prakken. Maak de couscous klaar zoals vermeld op de verpakking, en meng hier alvast 1 tl komijnpoeder en wat zeezout doorheen. Wanneer de pompoen en de couscous klaar zijn, ga je deze mengen en prakken. De couscous hoeft dus niet ‘heel’ te blijven, het mag lekker smeuïg worden. Voeg de overige ingrediënten toe en meng alles tot een smeuïge, kleverige massa. Als je voor de vegan optie gaat, kan het zijn dat je een eetlepel water toe moet voegen. Het mengsel mag plakkerig en zacht zijn. Wees niet te terughoudend met het zout, je maakt flink wat burgers. Blijft het mengsel zo zacht/nat dat je geen balletjes kan draaien? Meng er dan nog 1 of 2 (of meer) lepels havermout doorheen en wacht vijf minuutjes.

Rol in je handpalmen balletjes ter grootte van een flinke golfbal en druk deze voorzichtig plat op de bakplaat. Ik vind ze het lekkerst als ze ongeveer 1 cm dik zijn. Als alle burgers liggen schuif je de hele plaat in de oven. Zet de timer op 15 minuten en haal ze er dan uit om ze om te draaien. Doe dit met een spatel en een houten lepel. Als het goed is komen ze makkelijk los en zijn ze stevig genoeg. Stop ze dan nog ongeveer 10 minuten in de oven. Wanneer de burgers klaar zijn, laat ze vijf minuten afkoelen buiten de oven. Dan worden ze nog wat steviger en krijgen ze extra bite.

In de tijd dat je burgers in de oven zitten kun je mooi de rest van je maaltijd klaarmaken! Een frisse salade met spinazie, feta-kaas en pijnboompitjes? Of misschien juist een hollandse stamppot van zoete aardappel en andijvie. Of…waarom niet gewoon échte hamburgers! Beleg mooie volkorenbroodjes met sla, augurk, hummus of gewoon (biologische, ongezoete) mayonaise, tomaat en mijn persoonlijke favoriet: gebakken rode ui.

Waar je deze gezonde pompoen couscousburgers ook bij eet, het wordt heerlijk! Heb je ze gemaakt? Dan ben ik erg benieuwd naar je ervaringen. Deel ze hieronder in de reacties!

Smakelijk eten!
Nicke

Leave a Reply

Your email address will not be published.