Recept: pasta met gekarameliseerde venkel

Home / Recepten / Recept: pasta met gekarameliseerde venkel
Recept: pasta met gekarameliseerde venkel

Recept: pasta met gekarameliseerde venkel

Het is een van mijn all time favorieten: gekarameliseerde venkel! Zo rijk van smaak, zo makkelijk te maken. Nu verwerkt in een pasta.

Dit recept heeft alles. Het is zowel fris als hartig van smaak, en als je voor de variant met feta gaat ook nog romig. De cashewnoten en rauwe wortel zorgen voor een lekker bite, terwijl de venkel haast smelt in je mond. Ga je al watertanden? Ik wel! Voor ik het vergeet, door de flinke hoeveelheid verse kruiden is deze pasta ook heel erg gezond. De rest van de ingrediënten is trouwens ook gewoon hartstikke goed voor je.

Je kan deze pasta eten zoals jij graag eet. De basis is veganistisch (dus geheel vrij van dierlijke producten). Als je graag vegetarisch eet, voeg dan vooral fetakaas toe. Je kan ook een stukje vis erbij bakken, maar eerlijk gezegd heeft het recept dat écht niet nodig. Noot vooraf: het recept lijkt veel werk, maar dat valt reuze mee. Oké, de handen uit de mauwen nu!

Liever geen gluten? Vervang de pasta dan door een glutenvrije variant, zoals linzen- of boekweitpasta.

Ingrediënten voor 2 porties:

  • 150 gr volkorenpasta (bijvoorbeeld penne of vlinders)
  • 1 flinke venkelknol
  • 1 flinke wortel
  • 2 handjes verse basilicum
  • 2 handjes verse peterselie
  • hand postelein (of bijv. rucola)
  • 1 teen knoflook
  • halve citroen
  • 4 el olijfolie (of meer naar smaak)
  • (grijs) zeezout & zwarte peper
  • 1,5 el edelgistvlokken
  • 1 tl knoflookpoeder
  • flinke hand cashewnoten (bij voorkeur ongebrand)
  • optie vegetarisch: half blok schapenfeta
  • optie vegetarisch: flinke el roomboter

Verder nog nodig:

  • bakpan
  • kookpan met deksel
  • steelpannetje
  • stuk bakpapier (ter grootte van de bakpan)
  • dunschiller of (kaas) rasp
  • staafmixer of keukenmachine

Aan de slag:

Voor de gekarameliseerde venkel. Snijdt de venkel door de helft. Snijd ook een dun plakje af van de onderkant, zodat het bruine kontje eraf is. Probeer de venkel in dunne samenhangende plakjes te snijden, door altijd een stukje van de harde kern mee te nemen. Zo blijven de losse bladeren bij elkaar (zoals op de foto’s). Vallen de stukjes venkel toch een beetje uit elkaar? Geen probleem, dit is voor de look. Lekker wordt het toch wel!

Verhit de bakpan op het vuur. Als de pan op temperatuur is, doe er dan ruim 2 eetlepels olijfolie in en de roomboter als je vegetarisch eet. Doe meteen de venkel erin en schep even om. Zet het vuur nog even middelhoog en laat de venkel met rust, zodat de venkel goudbruin wordt aan de onderkant. Knip ondertussen je bakpapier rond ter grootte van de bakpan. Als de venkel mooi goudbruin is draai je alle stukken om (of hussel je het goed door als het te kleine stukjes zijn), draai het vuur omlaag en leg voorzichtig de bakpapier erop. Druk heel zachtjes aan, zodat het mooi afsluit (voor zover dat gaat, het moet juist niet zo dicht zijn als een deksel). De venkel is klaar als is de buitenkant heerlijk goudbruin en de binnenkant boterzacht is. Breng op smaak met een snuf zout. Afhankelijk van de temperatuur en de grootte van de stukken zal het karameliseren tussen de 10 á 20 minuutjes duren. Precies de tijd die je nodig hebt voor de rest!

Gekarameliseerde venkel in olijfolie en roomboter

Kook de pasta gaar zoals vermeld op de verpakking. Let wel op, ik vind dat kooktijden bij volkorenpasta vaak te kort zijn, ook voor al dente. Dus proef zelf even of je het gaar genoeg vindt.

Voor de vegan Parmezaan (bulk): Doe de cashewnoten, knoflookpoeder, edelgistvlokken en een theelepel zeezout in de keukenmachine of staafmixerbeker, en mix het net zolang tot het een goeie gelijkmatige korrel heeft. Het is vooral belangrijk dat de cashewnoten fijn zijn geworden. Proef eens! Het is echt bijna net zo rijk van smaak als echte Parmezaanse kaas. Nog een beetje flauw? Voeg rustig nog wat zout toe. Dit recept maakt een voorraadje, dus je eet dit niet allemaal in een keer op.

Knoflookolie: Deze olie is de saus van de pasta. Is dat niet veel te vet? Nee hoor. Olijfolie is hartstikke gezond voor je, en je hebt natuurlijk geen sauslepel-hoeveelheid nodig. De smaak is zo sterk dat een scheutje om alles te bedekken genoeg is.

Snijd de knoflook fijn. Verwarm (niet verhitten!) ruim 2 eetlepels olijfolie in de steelpan op een klein vuur en voeg de knoflook toe. Het mag lichtjes verkleuren, maar laat het niet bakken. Zet daarom na enkele minuten het vuur uit. Door de knoflook in de warme olie te laten liggen, neemt het de smaak heel goed op.

Was de peterselie en snijd één handje fijn. Voeg toe aan de olie wanneer die voldoende is afgekoeld. Kijk ondertussen even naar je venkel. Die zal nu bijna klaar zijn.

Voor de rest: Was de wortel en snijd er dunne linten van met de dunschiller. Was de rest van de peterselie, postelein en basilicum, en verwijder de dikke takjes. Maak het allemaal wat kleiner door het voorzichtig uit elkaar te trekken met je handen. Het mag lekker grof blijven, maar je wilt niet dat je in één hap alle peterselie in je mond hebt.

Dit is echt een gerecht waarvoor je het bord opmaakt. Verdeel de pasta over twee pastaborden. Leg daar vervolgens de gekarameliseerde venkel en wortellinten overheen. Verdeel de postelein en verse kruiden en giet voorzichtig de kruidige olie over beiden bordjes heen. Strooi over elk gerecht een goeie eetlepel vegan parmezaan. Leg op ieder bordje een kwart citroen, die kan je er dan zelf overheen sprenkelen naar smaak. Voeg de feta toe als je wilt, en breng eventueel op smaak met zwarte peper en zeezout.

Dit recept is wat mij betreft geschikt voor alle jaargetijden (je kan i.p.v. venkel ook een andere seizoensgroenten karameliseren, zoals wortel, schorseneren of knolselderij). Maar door de verse kruiden is het wel extra gepast voor de lente. Succes, smakelijk en laat me vooral weten hoe het is gelukt!

Groeten Nicke

Ps. deze prachtige foto’s zijn gemaakt door Kyra de Vreeze.

Leave a Reply

Your email address will not be published.